Nieuwe regels voor vluchtroutes in woongebouwen sinds 1 juli 2024

Sinds 1 juli 2024 zijn er belangrijke wijzigingen van kracht voor vluchtroutes in woongebouwen, zoals vastgesteld in het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl). Twee nieuwe artikelen zijn toegevoegd om de brandveiligheid en toegankelijkheid van vluchtroutes te verbeteren:

Verbod op brandbare objecten

Om brandrisico’s te verkleinen, zijn de volgende items verboden op vluchtroutes:

  • Meubilair
  • Elektrische vervoersmiddelen zoals scootmobielen
  • Huisvuil, grofvuil, oud papier en kratten
  • Decoratie van brandbaar materiaal

Vrije doorgang waarborgen

Naast het verbod op brandbare objecten, verplicht artikel 6.23a van het Bbl dat vluchtroutes vrij moeten blijven van obstakels. Dit houdt in dat de vrije breedte van verkeersruimtes, zoals gangen en trappen, niet mag worden ingeperkt. Er moet te allen tijde een minimale doorgang van 0,85 meter beschikbaar zijn voor een veilige evacuatie.

Deze nieuwe regels benadrukken het belang van het vrijhouden van vluchtroutes van brandbare materialen en objecten. Het is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een cruciale maatregel voor de veiligheid van bewoners en bezoekers.

Optimaliseer je brandveiligheid met ons advies

Wil je ervoor zorgen dat jouw gebouw voldoet aan de nieuwe regelgeving? Wij bieden praktische adviezen en oplossingen om je brandveiligheid te optimaliseren. Heb je vragen of behoefte aan meer informatie? Neem contact met ons op voor advies op maat, zodat je de nodige aanpassingen snel en efficiënt kunt doorvoeren.

Onze blogs