Het Nederlandse Mijnmuseum

Innovatieve installatietechniek voor het Nederlandse Mijnmuseum

KVMC is trots op de bijdrage die het heeft geleverd aan de installatietechniek voor het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Dit museum, gevestigd in een monumentaal pand uit de jaren 40, opende zijn deuren in mei 2022 en biedt een uitgebreide kijk op het kleurrijke en veelzijdige mijnverleden van Nederland. Gelegen in het hart van Heerlen, combineert het museum historische architectuur met moderne installaties om zowel bezoekers als tentoonstellingen optimaal te kunnen bedienen.

Respect voor de architectuur en installatietechnische innovatie

Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw kenmerkt zich door hoge glaspartijen en natuurlijke ventilatie via openingen in de vloeren en het dak. Bij de renovatie hebben we er zorgvuldig op toegezien dat de bouwkundige kenmerken behouden bleven, terwijl we moderne technieken integreerden om het comfort te verhogen. Zo is er binnen zonwering aangebracht en hebben we een systeem geïnstalleerd om de warmte die tussen het glas en de zonwering ontstaat, effectief af te voeren. De bouwkundige plafonds zijn behouden, terwijl vloerplenums werden geïnstalleerd om de nodige installaties op subtiele wijze te integreren.

Een unieke oplossing was het gebruik van een verhoogde vloer als luchttoevoerplenum. Dit systeem zorgt ervoor dat lucht door de vloer wordt gevoerd, zonder dat hiervoor zichtbare kanalen nodig zijn. De lucht wordt boven in het gebouw afgezogen en teruggevoerd, wat resulteert in een efficiënte energie terugwinning. Dit was een technisch uitdagende oplossing, waarbij we erin geslaagd zijn om, ondanks beperkte ruimte, voldoende capaciteit te bieden met behulp van de in de vloer ingebouwde convectoren van Jaga.

Op maat gemaakte klimaatbeheersing

Het gebouw wordt op diverse manieren verwarmd en gekoeld, afhankelijk van de specifieke eisen van de verschillende ruimtes. Tentoonstellingsruimten, overlegruimtes, bijeenkomstzalen en de entree zijn elk voorzien van op maat gemaakte verwarmings- en koelsystemen, die een optimaal klimaat garanderen. De warmtepompinstallatie is een vierpijpssysteem dat gelijktijdig voor zowel verwarming als koeling kan zorgen.

Het gebruik van de bestaande sparingen in het beton voor de toevoer en afzuiging van lucht was een belangrijke esthetische en functionele keuze. Dit zorgde ervoor dat de oorspronkelijke architectonische kenmerken van het gebouw bewaard bleven, terwijl moderne comforteisen werden vervuld.

Een uniek en modern museum

De door KVMC uitgevoerde installatietechnische werkzaamheden hebben bijgedragen aan een modern en functioneel museum dat het mijnverleden van Nederland eer aandoet. Het gebruik van een verhoogde vloer als plenum is een innovatieve en unieke oplossing binnen dit project. Wij zijn trots op het resultaat en kijken terug op een succesvolle samenwerking met het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.

Opdrachtgever: Ando van de Pol – ANDO
Ontwerp: MH1 Architecten
Locatie: Heerlen

Onze blogs