Uitstel aanscherping MPG

Een gemiste kans in de bouwsector

De bouwsector speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen, waarbij duurzaam materiaalgebruik en energie-efficiëntie centraal staan. Een van de instrumenten die deze transitie ondersteunt, is de Milieuprestatie Gebouwen (MPG), een maatstaf voor de milieu-impact van gebouwen. Recente ontwikkelingen brengen de voortgang helaas in gevaar.

Uitstel

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer, heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de geplande aanscherping van de MPG, die per 1 juli 2025 zou ingaan, voorlopig wordt uitgesteld. Dit uitstel verkleint de kans dat de MPG binnenkort wordt aangescherpt en uitgebreid naar alle gebruiksfuncties, zoals eerder werd verwacht. Dit nieuws is zorgwekkend, aangezien de aanscherping van de MPG essentieel is voor het behalen van de klimaatdoelen.

Reactie vanuit de sector

De minister gaf in haar brief aan dat er eerst meer onderzoek nodig is naar de effecten van een aanscherping. Deze beslissing valt echter slecht binnen de sector, vooral na de uitgebreide marktconsultaties en onderzoeken die aangaven dat een aanscherping haalbaar is. Uit deze consultaties blijkt dat de markt – inclusief gebruikers, toeleveranciers en opdrachtgevers – overwegend voorstander is van de aanscherping van de MPG.

Olga van Tol, adviseur duurzaamheid en circulariteit bij KVMC, benadrukt het belang van deze aanscherping: “Momenteel wordt er weinig waarde gehecht aan de MPG-berekening omdat het relatief eenvoudig is om aan de eisen te voldoen. Een aanscherping zou de focus verleggen naar duurzaam materiaalgebruik in gebouwen, in plaats van alleen te kijken naar energieprestatieberekeningen en labels. Dit zou een belangrijke stap vooruit zijn.”

Olga van Tol

“Een aanscherping van de MPG is cruciaal om duurzaam materiaalgebruik in de bouw te stimuleren.”

Circulaire toekomst

Ze voegt daaraan toe: “Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit betekent dat we aanzienlijk meer biobased, gerecyclede en hergebruikte materialen moeten gaan toepassen. Omdat de MPG-score nu nog relatief hoog mag zijn, is er weinig urgentie om deze materialen toe te passen. Hierdoor worden veel gebouwen nog steeds traditioneel gerealiseerd met materialen zoals staal, beton en metselwerk.”

Oproep tot actie

Het uitstel van de aanscherping van de MPG is een gemiste kans voor zowel de sector als de duurzame bouwpraktijken in Nederland. Om de ambitieuze klimaatdoelen te halen, is snelle actie van groot belang. De overheid moet de sector beter ondersteunen door duidelijke richtlijnen te ontwikkelen en samen te werken met bedrijven om innovaties te stimuleren. Kennisdeling over duurzame materialen en technieken is daarbij essentieel.

Onze rol

Bij KVMC zetten we ons proactief in om onze klanten te begeleiden in deze transitie naar duurzame oplossingen. Door nu in te zetten op verandering, kan de bouwsector een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame toekomst. Elke vertraging in deze ontwikkelingen kan onze kans op succes verminderen. Heb je vragen over de aanscherping van de MPG of wil je weten hoe jouw project kan bijdragen aan een duurzame toekomst? Neem dan contact gerust contact met ons op.

Onze blogs