Stageonderzoek; Duurzaamheid in beeld 

Stageonderzoek; Duurzaamheid in beeld. Ik ben Jordy de Feijter, 20 jaar en zit nu in het derde leerjaar van de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen

Voor mijn projectstage in het 6e semester van de opleiding, ben ik door KVMC benaderd om een onderzoek uit te voeren gedurende deze stageperiode. Gedurende de periode van februari tot en met juni loop ik stage bij KVMC en in dit tijdsbestek zal het onderzoek uitgevoerd worden.

Duurzaamheid is op dit moment een belangrijk onderwerp en wordt daarom ook steeds populairder. Voor het onderzoek tijdens de projectstage bij KVMC, wordt er daarom een project uitgewerkt met het oogpunt op duurzaamheid. Het onderzoek heeft als titel Duurzaamheid in beeld en laat uiteindelijk een overzicht tussen de verschillende duurzaamheidsinstrumenten zien. Om het onderzoek zo duidelijk mogelijk te maken en zo dicht mogelijk tot de praktijk te brengen, wordt het onderzoek/project toegepast op het project het Wantij te Dordrecht. Tijdens de stage wordt er dus een onderzoek gedaan naar de verschillende bestaande duurzaamheidsinstrumenten, zoals BREEAM, GPR-gebouw4, EPC etc. Deze worden in het onderzoek eerst uitgebreid toegelicht en vervolgens wordt er een bewuste selectie gemaakt. Deze selectie van duurzaamheidsinstrumenten wordt dan gebruikt voor het onderzoek. Het project Het Wantij wordt ingevoerd in de verschillende duurzaamheidsinstrumenten en de resultaten hiervan worden vergeleken. Vervolgens worden er verschillende aanpassingen uitgevoerd aan het Wantij, te denken aan beter geïsoleerde ramen, toepassing van zonnecollectoren, toepassing van duurzamere installaties etc.. Doormiddel van het toetsen van een gebouw aan verschillende duurzaamheids instrumenten, ontstaat er (praktijk)overzicht van de verschillen tussen de programmas. Hierdoor wordt het duidelijk welke aanpassingen, wat voor soort invloed hebben op de verschillende duurzaamheidsinstrumenten. De kosten per aanpassing worden ook onderzocht en hierdoor wordt duidelijk welke kosten er inbegrepen zijn bij het uitvoeren van de verschillende aanpassingen. Het toetsen van de programmas op een project geeft een extra voordeel aan de duidelijkheid van de opdracht. Door de opdracht in praktijk te brengen, worden de verschillen beter en duidelijker zichtbaar. Aan het eind van het onderzoek zal duidelijk zijn wat de verschillende programmas precies toetsen en op welke gebieden de programmas prioriteiten stellen. Het is vervolgens ook duidelijk wel aanpassingen aan het gebouw een optimaal positief effect hebben en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Dit alles wordt dan toegelicht in een overzichtelijk rapport. Mocht u geïnteresseerd zijn in het onderzoek of heeft u een vraag hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met KVMC.

Onze blogs