Nieuwe norm voor daglichttoetreding in gebouwen 

In de Nederlandse regelgeving worden de voorschriften voor daglichttoetreding beschreven in het Bouwbesluit 2012. Hierin wordt de NEN 2057 aangestuurd waarin wordt beschreven hoe het equivalente daglichtoppervlakte moet worden bepaald. De NEN heeft echter deze norm ingetrokken en heeft geadviseerd om de recent vertaalde Europese norm NEN-EN 17037 op te nemen in de bouwregelgeving.

Deze nieuwe norm beschrijft de daglichttoetreding op basis van een daglichtfactor in procenten. Dit is een nauwkeurigere en realistische manier van het kwantificeren van daglichttoetreding die beter aansluit bij de hedendaagse digitale manier van werken.

Het implementeren van de nieuwe modernere norm in de bouwregelgeving zal vooralsnog waarschijnlijk pas na 2021 plaatsvinden. Tot die tijd is de NEN 2057 nog van toepassing voor het bepalen van de wettelijke daglichttoetreding.

KVMC kan zowel equivalente daglichtoppervlaktes berekeningen voor bijvoorbeeld een aanvraag omgevingsvergunning alsmede het bepalen van daglichtfactoren voor bijvoorbeeld klaslokalen die moeten voldoen aan FrisseScholen.

Wilt u meer informatie of dergelijke berekeningen laten uitvoeren? neem vooral contact met ons op.

Onze blogs