Samen voor circulair gebruik van grondstoffen in onze gebouwen

We streven naar een circulaire economie in 2050. Dat betekent dat we kiezen voor materialen die het milieu niet te veel belasten: de grondstoffen in onze gebouwen zijn circulair, oftewel herbruikbaar. Dit bevordert een duurzame aanpak en draagt bij aan de vermindering van de CO-uitstoot. Ook streven we naar een zo laag mogelijk MPG, de milieuprestatie van een gebouw.

In het geval van project Zeeburgerpad in Amsterdam is deze ambitie tevens de uitdaging. Het gaat om studentenwoningen waar relatief veel materiaal nodig is. De kunst is dan de MPG omlaag te krijgen en de circulariteit omhoog. Olga van Tol, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij KVMC, vertelt:

“Ik houd me bezig met het DUWO-project Zeeburgerpad in Amsterdam. De ambitie is een circulair project neer te zetten. Dat betekent minder materiaalgebruik, kiezen voor herbruikbare materialen en biobased materialen (materialen met een natuurlijke oorsprong). Omdat het gaat om studentenwoningen, waar je op een klein oppervlak alle voorzieningen hebt die een woning nodig heeft, is dat een uitdaging. Dit betekent namelijk dat er relatief veel materiaal nodig is per vierkante meter vloeroppervlak. De wens van de welstand voor een robuuste geveluitstraling maakt de uitdaging voor een circulair project nog groter.

Binnen dit project wordt er veel hout toegepast, vooral in de gevels. In de toekomst zou dat hout hergebruikt kunnen worden. De focus op het gebruik van hout, als waardevolle grondstof voor circulair bouwen, draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot en daarmee aan de transitie naar een circulaire (bouw)economie.

Olga van Tol

"De ambitie is een circulair project neer te zetten. Dat betekent minder materiaalgebruik, kiezen voor herbruikbare materialen en biobased materialen."

Ook worden er voor het Zeeburgerpad meerpalen gebruikt in plaats van betonnen kolommen. Voor de galerijen is er gekozen voor een slank aflopende uitvoering van de vloeren, waardoor er minder constructie nodig is dan bij een vloer van dezelfde dikte. Verder zijn de woonruimtes efficiënter ingedeeld en wordt er per vier wooneenheden één installatie toegepast.

Door de plattegrond zo efficiënt mogelijk in te delen, kregen we de MPG – de milieuprestatie van het gebouw per bruto vloeroppervlak – omlaag. De circulariteit kregen we omhoog door te kiezen voor materialen die zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt kunnen worden in de toekomst.

We helpen de opdrachtgever met een circulair project door gedurende het gehele ontwerpproces mee te denken over het maken van circulaire keuzes en door het maken van variantenstudies. Hierbij kijken we naar welke materialen er geschikt zijn en hoe toekomstbestendig en losmaakbaar het gebouw is. De losmaakbaarheid, gemeten via BREEAM-NL en GPR, vormt een belangrijke pijler voor het nastreven van circulariteit.”

Projectinformatie:
Opdrachtgever: Duwo
Ontwerp: Studioninedots
Locatie: Amstersdam

Onze blogs