Veranderingen en verplichtingen in maatwerkadvies vanaf 1 januari 2024

Veranderingen en verplichtingen in maatwerkadvies vanaf 1 januari 2024

We zitten al een tijd in een transitieperiode, maar het is nu ook verplicht om met de NTA8800 methode maatwerkadvies op te stellen.

‘Met de ingang van de ISSO 75.2 en 82.2 wordt het verplicht om maatwerkadviezen uit te voeren volgens de NTA8800. Dat is goed nieuws’ legt Nick den Uijl van KVMC uit, ‘want vanaf 1 januari 2021 is deze methode al verplicht bij het opstellen van energie labels en kan best veel afwijken  van de oude methodiek, dat de NEN 7120 volgt.

Maar ook was het nog steeds verplicht om een energieprestatie adviesrapport op te leveren op basis van de oude methode. ‘Dit zorgde ervoor dat wij voor opdrachtgevers in essentie twee maatwerkadviezen moesten maken. Een om te laten zien wat de label echt werd, en de ander voor de subsidie.’

Maar dat is dus nu verleden tijd! Vanaf 1 januari 2024 wordt het dus verplicht om met de NTA8800 maatwerkadviezen op te zetten. Dit betekent dat naast een accuraat label volgens de nieuwste normen, het rapport ook kan dienen voor het aanvragen van subsidie.

Geldt onder energielabelverbetering van code 210000 ook: het gaan van A naar A+ of A++?

Indien je maatwerkadvies is gebaseerd op de ‘oude’ methodiek (volgens ISSO 75.2 van NEN 7120), wordt er rekening gehouden met labels van G tot en met A. In deze methodiek zijn de labels A+ of A++ niet opgenomen en worden ze niet beschouwd als stappen in een labelverbetering.

Als je maatwerkadvies daarentegen gebaseerd is op de nieuwe methodiek (volgens NTA 88000), worden labelsprongen van A naar A+ of A++ wel meegenomen en tellen ze wel als stappen in de labelverbetering. Dit is goed nieuws voor energiezuinige gebouwen om te voldoen aan de Paris Proof doelstellingen.

Daarnaast wordt het maatwerkadvies afgemeld en geaudit. Zo kun je , als opdrachtgever er altijd van uitgaan dat wij een hoge kwaliteit leveren om u een duidelijk beeld te geven van de toe te passen maatregelen, kostenterugverdientijden en besparingen. Zowel voor in de portemonnee als op het gebied van CO2.  

Integraal advies

KVMC is hierbij de ideale partner. Omdat we integraal samenwerken, hebben we van elke discipline kennis in huis. Zeker bij maatwerkadviezen is dit belangrijk. Naast bouwkundige aanpassingen, kijken we ook naar de technische toepasbaarheid van de verschillende installatietechnische mogelijkheden en hoe deze samenhangt met bouwfysica en brandveiligheid. Daarbij werken we met 3D-modellen, waardoor communicatie tussen disciplines moeiteloos verloopt. Wil je overgaan tot het uitvoeren van de maatregelen? Daar kan KVMC je ook bij helpen. KVMC biedt ook technische uitwerking, begeleiding en oplevering aan. Zo kan het model dat is gebruikt voor het maatwerkadvies nu worden gebruikt voor verdere berekeningen zoals verwarmingsverlies en koellast, waardoor de installaties kunnen worden gefinetuned en het effect van na-isolatie duidelijk in beeld kan worden gebracht.

Wilt u meer informatie of benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met KVMC.

Onze blogs