Wonen op monumentaal landgoed 

Op de monumentale buitenplaats Rosenburg ontwerpen we voor Arcade Wonen sociale nieuwbouw voor een kwetsbare doelgroep. Twee woongebouwen die als paviljoens in een prachtig herontwikkeld groen landschap komen te staan.

Sociale woningbouw midden op een monumentaal landgoed
In opdracht van Arcade Wonen maakten KAW architecten, Brak & Eijlers, Vollmers & Partners en KVMC het ontwerp voor twee woongebouwen op buitenplaats Rosenburg in Den Haag. Dit project vormt de start van de herontwikkeling van dit monumentale landgoed van GGZ-instelling Parnassia. In dit eerste deel komen 145 zelfstandige woningen beschikbaar voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg al jaren lastig een woonplek kan vinden.

Op het terrein is sprake van een omgekeerde integratie. Bewoners wonen in reguliere woningen op een instellingsterrein. Wonen en zorg zijn dus gescheiden. Arcade ontwikkelt en verhuurt woningen direct aan bewoners en Parnassia biedt gezondheidszorg aan waar nodig.

Sociale conciërges

De 145 appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen en gegroepeerd in ‘woongroepen’ van maximaal 40 woningen. Per woongroep is een zogenaamde ‘sociale conciërge’ aanwezig die een oogje in het zeil houdt en ondersteuning geeft. Het noordelijke woongebouw huisvest twee woongroepen met elk hun eigen entree en algemene functies, maar met gedeelde techniekruimten. Op die manier worden twee (zelfstandige functionerende) woongroepen gecombineerd in één efficiënt bouwvolume. Het zuidelijke woongebouw bestaat uit een drie en vierlaagse vleugel in een L-vorm. In de oksel van de twee vleugels zitten de entree, verticale ontsluiting en algemene functies.

KVMC adviseert het bouwteam integraal op het gebied van installatietechniek, bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Door deze integrale werkwijze kan er efficiënter worden gewerkt. We gaan nu starten aan de verdere uitwerking van het project!

De impressies zijn door KAW Architecten in samenwerking met Vollmer & Partners gemaakt.

Onze blogs