Gemeentewerf Papendrecht

Op een stuk grond naast het afvalbrengstation van de gemeente Papendrecht is in opdracht van deze gemeente een duurzame gemeentewerf gebouwd. De gemeentewerf bestaat uit een stuk ingericht terrein met parkeerplaatsen, een stuk opslag, een stalling van gemeente voertuigen en opslag strooizout en een gebouw met werkplaatsen en kantoor.

Bij het ontwerp van deze gemeentewerf is door de gemeente de wens/eis uitgesproken om het gebouw (werkplaatsen en kantoor) op deze gemeentewerf duurzaam te ontwerpen. Zowel door de architect Roos en Ros uit Oud-Beijerland als door installatieadviseur KVMC is dit in goed overleg als volgt tot stand gekomen.

Bouwkundig zijn er beter isolerende buitenmuren en wanden geprojecteerd. Ook vloeren, daken en de beglazing is beter dan standaard isolerend. Tevens zijn er duurzame materialen toegepast.

Installatie technisch is er gekozen om warmte en koude opwekking middels bodemcollectoren in combinatie met een warmtepomp te projecteren. Tevens wordt het hemelwater wat op de daken van beide gebouwen valt opgevangen, opgeslagen en gebruikt voor het doorspoelen van toiletten en het vullen van sproeiwagens.

Op het terrein zijn een tweetal windmolens opgesteld voor de opwekking van elektriciteit. De opgewekte elektriciteit is voor eigen gebruik, maar er kan, bij meer opwekking dan gebruik, ook worden teruggeleverd aan het elektriciteitsbedrijf.

Locatie: Papendrecht Ontwerp: RoosRos Architecten

Onze blogs