Internationale hoofdkantoor Fokker

Het nieuwe hoofdkantoor van Fokker is eind 2019 overgedragen aan de opdrachtgever CV BV Slobbengors, waarin Fokker en Gemeente Papendrecht participeren. Ingenieursbureau KVMC heeft als integraal adviseur deze opdracht, een markant en duurzaam gebouw van 9 verdiepingen en 6.500 m2 bruto vloeroppervlak, integraal mogen adviseren.

Het gebouw heeft een vierkante basis met 2 begane grondniveaus, op straat- en dijkniveau. Daarop staat een blok van 4 verdiepingen dat aan alle kanten 3,60 m uitkraagt. De bovenste 2 verdiepingen hebben een ovale vorm die via een stalen jukkenconstructie aan de betonkern hangen. De 5everdieping heeft ook een ovale vorm, maar ligt weer terug ten opzichte van de 2 verdiepingen daarboven. Hierdoor ontstaat het er een beeld dat doet denken aan een verkeerstoren. Op het dak ligt bitumen met witte leislag met een weerkaatsende werking om opwarming te voorkomen.

Het installatietechnisch ontwerp bestaat uit een WKO installatie, met 2 warmtepompen en 42 gesloten bronnen. Verder beschikt het gebouw over warmtewerend dubbel glas en is alles wat uitsteekt extra geïsoleerd. Het resultaat is een duurzaam en gebruiksvriendelijk gebouw waarin een aantal mooie referenties aan de luchtvaart zijn verwerkt.

AAI (AGS Architects International) is de architect van het project. Akro Consult heeft de gemeente Papendrecht, welke een aandeel heeft van 50% in het project, hierin begeleid. Ingenieursbureau KVMC is verantwoordelijk voor een integraal ontwerp op het gebied van installatietechniek, bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek en duurzaamheid.

Locatie: Papendrecht Opdrachtgever: CV BV Slobbengors Ontwerp: AGS Architects International

Onze blogs