Nieuw woonhof op plek oude blikfabriek

Op de historische plek van de oude Verblifa-blikfabriek in Dordrecht komt een woonhof met 29 woningen. Een mooie nieuwe bestemming voor een unieke locatie, maar wel een project dat vanwege de betonnen vloer in de fabriekshallen behoorlijk wat voeten in de aarde had. Met advies en begeleiding zorgde KVMC dat in april toch kon worden begonnen met de voorbereidingen van de bouw van het prachtige Blikk.

© Dudok projectontwikkeling - Blokk
© Dudok projectontwikkeling - Blokk

Bouwgrond in en om de stad is schaars.

Projectontwikkelaar Dudok  liet daarom het oog vallen op de leegstaande fabriek vlak bij  het centrum van Dordrecht. Samen met de aangekondigde sloop  van de brandweerkazerne op het Oranjepark bood de plek een  uitstekende gelegenheid om een nieuw woonhof toe te voegen  aan de reeks andere hofjes die de stad al rijk is.

In het ontwerp van Arons & Gelauff Architecten zijn acht woningen  ingetekend in de oude fabriekshallen. De overige 21 woningen  komen op de plek van de rest van die hallen, die worden gesloopt. Bij alle woningen vormen de markante sheddaken van de Verblifa-blikfabriek de basis.

Struikelblok in het plan was echter de betonnen vloer van de fabriekshallen die niet zou verdwijnen. “Met zo’n betonnen laag kun je helemaal niets”, legt Theo Versluis van KVMC uit, dat werd ingeschakeld voor de advisering en begeleiding van realisatie van de complete werktuigkundige, elektrotechnische en regeltechnische installaties. “Het is een super dikke plaat waar je niet zomaar gaten in kunt boren. Dat maakte het heel moeilijk om alle nutsvoorzieningen binnen te brengen in de woningen.”

© Dudok projectontwikkeling - Blokk
© Dudok projectontwikkeling - Blokk
© Dudok projectontwikkeling - Blokk
© Dudok projectontwikkeling - Blokk

leidingen aanleggen in de buitenlucht is onmogelijk

Het aanleggen van leidingen in de open ruimte was makkelijker gezegd dan gedaan. “Zomaar leidingen aanleggen in de buitenlucht is onmogelijk vanwege de gevaren voor bevriezing en legionella”, aldus Versluis, die namens KVMC uitgebreide onderhandelingen voerde met waterbedrijf Evides en warmteleverancier HVC. “Zij hebben gelijk dat er strenge eisen worden gesteld, maar we moesten het wel op de een of andere manier zien op te lossen.”

Loran van der Kooij

"Zomaar leidingen aanleggen in de buitenlucht is onmogelijk vanwege de gevaren voor bevriezingen en legionella."

Uiteindelijk met resultaat, waardoor in april kon worden gestart met de sloop van de oude fabriekshallen. Versluis: “We hebben een speciale constructie verzonnen, waarmee het probleem is opgelost. Allemaal net wat complexer dan standaard, maar tot ieders tevredenheid.”

Start van de bouw

De bouw van het autovrije en groene hof Blikk start naar verwachting eind 2022. Behalve de authentieke details van de fabriek die terugkeren in het ontwerp, krijgt ook de straatnaam een knipoog naar het verleden. De oude blikfabriek was van de familie Bekkers en daarom koos de gemeente Dordrecht voor de naam Bekkershof. De voorverkoop van de woningen is inmiddels gestart, neem hier een kijkje op de projectwebsite.

Locatie: Dordrecht Vloeroppervlakte: 14.000 m²