Het stadhuis van Dordrecht is een monumentaal pand dat in 1383 door Vlaamse kooplieden is gebouwd. Vanaf 1544 kreeg het gebouw zijn huidige bestemming. KVMC kreeg de opdracht om de verouderde luchtcirculatie-, bevochtiging- en koelsystemen van het pand te vervangen.

Binnenklimaat

In het stadhuis is de rijke geschiedenis van de stad en het gebouw terug te vinden in het eikenhouten interieur en de getoonde schilderijen. De opdracht is dan ook het verzorgen van een optimaal binnenklimaat, voor zowel het gebouw als voor de gebruikers bij raadsvergaderingen, trouwerijen en partijen. In het ontwerp dat KVMC maakte, wordt de lucht niet langer gerecirculeerd. Daarnaast bevat het voorstel een goede koeling en luchtvochtigheid van alle vertrekken.

Besparing

Omdat het plaatsen van een grote koelmachine op het dak van het monumentale pand en een trafogebouw op het plein niet tot de mogelijkheden behoorde, was een innovatief ontwerp noodzakelijk. Het plan omvat een koeling met ‘gratis’ bronwater. Om het energiegebruik voor de luchtbehandeling te beperken, wordt de luchtbehandelingkast voorzien van hoog rendement accumulatoren. De bevochtiging vindt plaats via een gasgestookte stoomketel. Met dit ontwerp wordt 93% energie en C02 bespaard. De Total Costs of Ownership van dit project liggen, over een periode van 15 jaar, lager dan bij het gebruik van conventionele oplossingen.

Locatie: Dordrecht

Onze blogs