Midden in Geleen is een nieuw stadshart ontwikkeld met daarin het groenste winkelcentrum van Nederland. Het centrum van de stad is uitgebreid met 139 wooneenheden verdeeld over twee gebouwen, een ondergrondse parkeergarage met 409 plaatsen en ongeveer 11.500 m² aan commerciële ruimtes.

Aardgas

Op de twee bouwblokken zijn tien warmtepompen geplaatst. Deze voorzien de 27 winkelunits van warmte en koude. De ondernemers hoeven daardoor niet te investeren in airco’s of verwarmingssystemen. Deze pompen worden namelijk aangedreven door aardgas. In Amerika en Japan wordt deze combinatie van warmtepompen en aardgas vaker gebruikt. Het systeem past perfect in een energiezuinig streven.

Grootste groene gebruiker

KVMC heeft investeerder Delta Lloyd en projectontwikkelaar 3W kunnen overtuigen van deze oplossing die een flinke investering met zich meebrengt. De winkeliers worden afgerekend naar verbruik en hoeven niet te investeren in vloeroppervlak, apparatuur en onderhoud. Wel betaalden ze samen mee aan de investering die hen per jaar een besparing van 20% op de energiekosten oplevert.
Met deze tien door aardgas aangedreven warmtepompen, is het stadshart Geleen meteen de grootste, en daardoor groenste Nederlandse gebruiker.

Locatie: Geleen

Onze blogs