“De hoge duurzaamheids- ambitie vind ik leuk”
“Tijdens mijn hbo-studie Bouwkunde hadden we in elk blok een project met een duurzaamheidsvraag. Dat vond ik leuk. Toen ik klaar was wilde ik aanvankelijk door naar de universiteit om architect te worden. Maar ik realiseerde me dat ik het meeste plezier haalde uit de duurzaamheidsvraagstukken op het hbo. Ik ging op zoek naar vacatures waar dit gevraagd werd en zo kwam ik bij KVMC terecht.”
Bijzonder project
Pascaline werkt namens KVMC mee aan een groot project, The City Post. Het gaat om een voormalig postsorteercentrum in het centrum van Zwolle dat gerenoveerd wordt tot kantoorgebouw. Hier komen mensen en organisaties straks samen om te ondernemen en een netwerk op te bouwen. Pascaline: “Voor mij is het een bijzonder project omdat het draait om renovatie en nieuwbouw in een. In combinatie met de hoge duurzaamheidsambitie die de opdrachtgever vasthoudt en zelfs heeft opgehoogd. Dat vind ik heel leuk.”
BREEAM
“Voor dit project ben ik BREEAM-expert. BREEAM is een duurzaamheidskeurmerk, oorspronkelijk uit Engeland. Binnen BREEAM zijn er negen onderwerpen waarop duurzaamheid wordt beoordeeld aan de hand van credits. Per credit zijn er punten te behalen. De hoeveelheid punten bepaalt hoe duurzaam het pand is.
In mijn rol als ‘adviseur energie en duurzaamheid’ beoordeel ik of de diverse partijen de uitwerking conform de richtlijnen uitvoeren. Ook kijk ik of er alternatieve oplossingen zijn voor een vraagstuk.”
Hoge duurzaamheidsambitie
“Een voorbeeld van een credit waarop je kunt scoren is transport. Daaronder valt weer voetgangersveiligheid. De verlichting en de breedte van het voetpad moeten dan veilig zijn. Er mogen bijvoorbeeld ook geen fietsers doorkruisen. Een tweede voorbeeld van de credit transport is alternatief vervoer. Hoe toegankelijk is het gebouw vanuit het openbaar vervoer? Zijn er carpoolplaatsen? Zit het dichtbij een supermarkt of kinderopvang? Zo ligt dit gebouw praktisch naast het station en een bushalte. Daar zijn ook punten op te behalen. Dan hoeft niet iedereen met de auto te komen. Het project onderscheidt zich doordat de duurzaamheidsambitie hoog ligt: het begon met een graadmeter van drie van de vijf sterren en inmiddels is dat opgehoogd naar vier van de vijf. Wat ik vaak zie gebeuren, is dat men het heel belangrijk vindt maar dat de duurzaamheidsambitie als eerste geschrapt wordt vanwege de kosten. Hier wordt er gelet op de financiën, maar is de duurzaamheidsscore minstens zo belangrijk.”
“Je kunt hier bekers winnen.
Ook degene die laatste wordt.”
Bekers te winnen
“Toen ik bij KVMC kwam werken was ik bijna de enige vrouw. Een afdeling duurzaamheid was er ook nog niet. Het bedrijf is gegroeid en nu, zes jaar later, hebben we een heel divers team. Ik heb het ook naar mijn zin. Het leuke van mijn rol: ik heb met iedereen te maken. Laatst gingen we bowlen. KVMC organiseert dan een bowlingcompetitie, nodigt iedereen uit en bestelt van tevoren bekers.” Lachend zegt Pascaline: “Je kunt hier bekers winnen: met een feestje, kostuumwedstrijd of een biljartwedstrijd. Ook degene die laatste wordt. We stoppen dan iets eerder met werken, eten met elkaar en gaan dan iets leuks doen.”
Droomhuis
Dat Pascaline adviseur duurzaamheid is, blijkt wel als we haar vragen naar haar toekomstige droomhuis: “Ik hoef niet groot te wonen, als het maar energiezuinig is. Een appartement is prima. Mijn huidige huis kocht ik in 2018. Een volgend huis mag van mij wat meer richting nieuwbouw. Ook zou ik graag alle installaties in eigen beheer willen hebben. De verwarming staat bij mij nooit aan, de buren stoken genoeg. Toch betaal ik voor de servicekosten van de verwarming. Wat verder niet mag ontbreken in een toekomstig huis, is een eigen werkkamer. Zodat ik daar mijn werk voor KVMC kan blijven doen.”
Naam: Pascaline Stook
Leeftijd: 30
Functie: adviseur energie en duurzaamheid
Toekomstig droomhuis: een nieuwbouwhuis waarbij alle installaties in eigen beheer zijn