“De opdrachtgever wilde de Rolls Roys onder de klimaatsystemen”

Marin Kamerbeek (21) begint als stagiair bij KVMC. Het bevalt zo goed dat hij er nu fulltime werkt als modelleur. Hij maakt met BIM bijzondere ontwerpen en begeleidt nu zélf stagiairs. Een van de leukste dingen om te doen volgens hem.

Meteen een vast contract

“In het derde jaar van mijn opleiding mbo werktuigbouwkunde volgde ik een snuffelstage bij KVMC. Daar bleek dat ik de (installatie)technische kant leuker vind dan de bouwkundige kant. Het voordeel is dat KVMC alles onder een dak heeft. Tijdens die periode bleek dat het modelleren me goed lag. Na mijn stage werd ik meteen aangenomen en kreeg ik een vast contract. Een sollicitatie was niet echt meer nodig.”

De rol van collega’s

Dankzij de stage bij KVMC weet Marin dat hij de kant op wil van installatietechniek. Zijn collega’s speelden daar ook een rol in: “Dankzij mijn collega’s heb ik leren tekenen in 3D en installatietechnische kennis opgedaan. Toen ik begon met studeren wist ik niet welke kant ik op wilde in de werktuigbouwkunde. Onze BIM-coördinator heeft me veel geleerd. Ik heb ook bij andere bedrijven stage gelopen. Maar dat was het net niet. Of er was veel afstand tussen collega’s. Hier is dat anders. Het is gemakkelijk om vragen te stellen aan collega’s. Ook krijg ik hier veel vrijheid en mag ik dingen uitproberen. Zo kwam er een stagiair binnen die dezelfde opleiding deed als ik. Toen de kans voorbijkwam om hem te begeleiden, greep ik die met beide handen aan. Hij is nu bezig met zijn afstudeeropdracht en daarin probeer ik hem te ondersteunen. We houden ook beoordelingsgesprekken. Ik wil dan ook weten hoe ik het zelf doe.”

Een mooie kans voor KVMC

“Ik houd me ook bezig met het werven van studenten. Ik heb die connecties nog binnen het Da Vinci College in Dordrecht omdat ik daar mijn studie deed. Met een collega samen maak ik gastlessen over BIM. Ik vind mijn werk heel leuk en ik vind het belangrijk om studenten daar ook enthousiast over te maken. Samenwerken met die gasten ligt me gewoon goed, je moet mij niet de hele dag achter een computer zetten”, zegt hij lachend. Marin levert namens KVMC ook een passende opdracht of probleemstelling aan de studenten: “De studenten mogen een opdracht uitwerken voor ons en krijgen daar daadwerkelijk een cijfer voor. We hopen dan dat de samenwerking zo goed is, dat we er stagiairs uit werven. Twee jaar geleden heb ik zelf ook deelgenomen aan dat project en het leek mij een mooie kans voor KVMC.”

De Rolls Royce onder de klimaatsystemen

Marin vertelt over zijn huidige project: “In Rotterdam staan twee-onder-een-kap woningen die gesloopt worden. Op die plek moet een villa komen. Er kwam bij KVMC een aanvraag binnen voor een DO-ontwerp. Dat is de fase vóór het technisch ontwerp. Het DO-ontwerp heb ik helemaal uitgewerkt in 3D in Revit. Wat het bijzonder maakt, is dat er voor dit project gekozen is voor een mooi luchtbehandelingssysteem. De opdrachtgever wilde de Rolls Royce onder de klimaatsystemen: het ClimaLevel-systeem. Het wordt maar weinig toegepast. Normaal gaat de lucht via het plafond, nu via de vloer naar de gevel. Het is mooi voor het oog en een efficiënt systeem. Ik heb het ontwerp grotendeels zelf uitgewerkt met BIM. Ik wilde meer uitdaging en dat kreeg ik.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Bij KVMC staat de persoonlijke ontwikkeling hoog op het lijstje. Wanneer je wilt heb je een voorgangsgesprek. We bespreken dan waar je naartoe zou willen groeien. ‘Waar sta je, hoe gaat het, hoe wil je verder’ dat soort dingen. Er wordt altijd gevraagd hoe jij het liefst je werkzaamheden ziet. Ik vind naast 3D-tekenen ook opnames lopen leuk. Ik ging een paar keer met een collega mee en nu heb ik mijn eerste opname zelf gelopen. Daar wordt goed naar geluisterd en ook daarin komt die vrijheid weer terug. Het enthousiasme voor mijn werk deel ik met mijn collega’s. Ik zit in de feestcommissie. We organiseren veel, laatst ook een 90’s party. Iedereen komt dan in een 90’s outfit en we draaien muziek uit die tijd. Veel collega’s vinden dat leuk. Ik zie veel van hen echt als vrienden.”

Droomhuis

Marin is snel tevreden, maar droomt toch over een huis met een garage: “Ik ben graag aan het hobbyen en ik sleutel aan een oude motor. Verder lijkt het me tof om ooit zelf een huis te ontwerpen met BIM in Revit. Een huis dat vrijstaand is en buiten het centrum staat. Ik zou dan zelf de installaties willen ontwerpen én het fysiek willen bouwen. Mijn werkzaamheden zijn misschien theoretisch, ik ben zelf heel praktisch.”

Naam: Marin Kamerbeek
Leeftijd: 21
Functie: modelleur en aankomend technicus
Toekomstig droomhuis: is door Marin zelf ontworpen in Revit en door hem zelf gebouwd