“Er komt meer bij kijken dan ik dacht”

Richard (55) werkt veertien jaar bij hetzelfde bedrijf als een headhunter hem benadert. Of hij eens wil komen praten bij KVMC. Op dat moment wil hij zijn andere bedrijf niet loslaten. Tot hij in coronatijd opnieuw met KVMC in contact komt. Het werken bij het ingenieursbureau in Dordrecht blijkt flexibel en dat is precies wat hem aanspreekt.

Hij vertelt: “Ik werkte al veertien jaar bij een ander adviesbureau en dan wil je wel eens verder kijken. Liever nog iets anders doen dan je al deed. Ik kwam in gesprek met KVMC. Dat was een leuk gesprek, maar ik kon mijn vorige bedrijf nog niet loslaten. Later, in coronatijd, ging ik opnieuw praten. De flexibiliteit van het bedrijf sprak me aan. Het bleek mogelijk om een dag thuis te werken en de uren te verdelen over vier dagen. Dat trok mij over de streep. Bovendien heb ik nu minder te maken met commercie. Bij mijn vorige werkgever hield ik me bezig met projecten én moest ik werk binnenhalen. Dat was soms lastig te combineren. Nu heb ik meer tijd om me te focussen op de projecten.”

Project Sluisbuurt

Zo rolde Richard in ‘project Sluisbuurt’ van DUWO: “Dat project liep al en ik kwam er in 2021 bij. Het project betreft studentenwoningen in Amsterdam, twee gebouwen in dezelfde wijk met in totaal 767 woningen. De woningen zijn gestapeld en de schachten liggen soms net niet boven elkaar. Normaliter krijgt elke woning zijn eigen aansluiting op elektriciteit, water en stadsverwarming. Dan moet je met die nutsbedrijven contact leggen en contracten afsluiten. Deze studenten krijgen in hun woonruimte ook een eigen aansluiting en meter, maar de centrale aansluiting zit aan het begin van het pand. Zo verrekent DUWO zelf de kosten met de studenten. Dat maakt het praktischer. In deze woningen is veel verloop. Zo stoppen studenten soms na drie maanden, gaan naar het buitenland of halen hun punten niet. Als zij er dan maar kort wonen, is hun eindafrekening veel eenvoudiger.”

Betrokken bij de bouw

Op het moment van het interview komt Richard net van de bouwplaats in Amsterdam. “Het is een groot project, waar we direct bij de bouw betrokken zijn en blijven. Ons werk in deze fase bestaat uit het controleren van de werktekeningen van de installateurs. Het is leuk om zo dichtbij het proces te blijven, ook richting oplevering. Er komt bij woningbouw in het algemeen en dit soort studio’s in het bijzonder meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht.”

Samen tot een oplossing

Niet al zijn projecten zijn zo complex. De afwisseling is wat het leuk maakt: “Het leek eerst voornamelijk woningbouw te zijn, maar al gauw kwamen daar laboratoria en kantoren bij waar ik me mee bezighoud. Ook het werken aan ‘eenvoudigere’ appartementengebouwen heeft zijn eigen problemen en uitdagingen. Zo ben ik net aan een ander project begonnen en daar weten we nu pas wat de wens is. We starten met het schetsontwerp. Dat is de fase waarin ik in principe het meeste werk heb: concepten naast elkaar zetten qua prijs en energie. Ik vind het ook belangrijk dat ik vanaf het begin betrokken ben en dat dan ook blijf. Voor mij is een dag geslaagd als je met elkaar een oplossing hebt kunnen bedenken. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Als je gezamenlijk maar begrijpt waar het probleem ligt. In een gesprek kom je dan wel tot een oplossing.”

Droomhuis

Als we Richard vragen naar zijn droomhuis, moet hij lachen: “Ik ben zes jaar geleden verhuisd. Dat voldoet op dit moment wel heel erg. Ik ben zelf gaan wonen op een plek midden in een dorp waar vroeger een kleuterschool stond. Daar kwam een kavel vrij en daar zouden huizen gebouwd gaan worden. Ik ben zelfs nog geïnterviewd door de krant, als potentieel koper. Dat was een procedure waar ze toekomstige kopers en toekomstige bouwers aan het woord lieten. Ik heb nog geholpen om die interviewvragen vast te stellen. Ondanks deze inspanningen moesten we gewoon meeloten. Extra bijzonder daarom dat we zijn ingeloot.”

Naam: Richard ‘t Hoen
Leeftijd: 55
Functie: adviseur installatietechniek
Toekomstig droomhuis: zijn huidige huis waar hij met veel plezier woont