“Iedereen was gelijk geïnteresseerd in mijn onderzoek”

Rick (24) is student Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Hij volgt de minor ‘renovatie transformatie’, waarbij hij kijkt naar de verduurzaming van kantoorgebouwen. En dat is hard nodig, want vanaf januari 2023 geldt een nieuwe maatregel.

“Duurzaamheid vind ik een heel interessant thema. Ik verdiep me binnen mijn opleiding in de bouwfysica. Dat betekent in mijn geval dat ik me bezighoud met hoe duurzaam kantoorgebouwen zijn. Sinds januari 2023 geldt de eis dat kantoorgebouwen minimaal naar energielabel C moeten. Lukt dat niet, of is er geen plan, dan moeten ze sluiten. Een interessante ontwikkeling.

Verduurzamen is niet zo eenvoudig. Je hebt te maken met veel verschillende soorten gebouwen. Er zijn panden met een groot dak of juist met veel ramen. Waar verliest een gebouw nu de meeste energie? Voor dat soort vraagstukken ontwikkel ik een zogeheten routekaart. Daarmee maak ik inzichtelijk welke aanpassingen je moet doen. Een voorbeeld is isoleren. Ik leg dan vast wat het niveau van het gebouw nu is, en welke dingen je nog kunt doen. Een soort quick scan.”

Paris Proof

“Het onderzoek waarmee ik bezig ben duurt twintig weken. Dat leidt dan tot die routekaart. Ik hoop dat KVMC er gebruik van blijft maken én dat ik hier na mijn stage zelf nog werkzaam ben. Het scheelt tijd en geld voor de mensen die werken met zo’n routekaart. Het is dan duidelijk welke stappen er genomen moeten worden om uiteindelijk, in 2050, het einddoel ‘emissievrij’ te behalen. Zo’n maatstaf om de opwarming van de aarde tegen te gaan is bijvoorbeeld ‘Paris Proof’. Hierin leggen we met elkaar vast hoeveel een gebouw mag verbruiken aan kilowattuur. Zo willen we voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. De kennis die ik hierover in mijn studie opdoe deel ik vervolgens met mijn collega’s binnen KVMC.”

Plezier op de werkvloer

“Wat het leuk maakt om bij KVMC te werken? De mix aan collega’s, vooral jonge collega’s. Je hebt veel mensen van je eigen leeftijd, je kunt met iedereen een praatje maken. Mensen die gek zijn van Disney, legosets maken, mensen die van auto’s houden of van sporten. Iedereen is open, ook door hoe het kantoor is ingedeeld. Het voelt laagdrempelig om bij mijn collega’s even langs te lopen. Toen ik hier op mijn eerste dag begon, was iedereen geïnteresseerd in het onderzoek dat ik aan het doen ben.”

Rick (24)

“Die gezamenlijke gedrevenheid vind ik mooi”

Dromen

“Mijn droom is om iets bij te dragen aan Rotterdam. Dat ik langs een mooi gebouw loop en kan zeggen: ‘Daar heb ik aan gewerkt. Dat klimaatsysteem heb ik bedacht.’ KVMC heeft veel mooie projecten, ook in Rotterdam. Ik wil er dan voor zorgen dat de mensen in dat gebouw comfortabel wonen of werken. Bouwfysica gaat ook over comfort in een ruimte.”

Comfortabel wonen is ook iets dat Rick ambieert als het gaat om zijn eigen toekomstige droomhuis: “Ik zou ooit wel willen wonen in een rustig gebied waarbij de slaapkamer uitzicht heeft op de zonsondergang. Ik zou het zelf willen ontwerpen samen met een architect. Wanneer ik de kamer binnenloop, gaat de verlichting vanzelf aan en het is er al lekker warm. Daarnaast stoot het gebouw geen CO2 uit.

Maar eerst afstuderen. Ik ben hier niet begonnen omdat ik dacht ‘afstuderen en klaar’. Ik weet dat ik hierna door kan bij KVMC en praktijkervaring kan opdoen. Daar horen ook cursussen bij. Mijn collega’s volgen ook cursussen, ook als zij hier langer werken. Die gezamenlijke gedrevenheid vind ik mooi.”

Naam: Rick Smit
Leeftijd: 24
Woonplaats: Rotterdam
Toekomstig droomhuis: staat ergens in een bosgebied met vrij uitzicht

Onze blogs