“Ik ben heel tevreden met mijn positie”

Met een passie voor BREEAM en een achtergrond in bouwkunde en bouwfysica wordt Petra gevraagd eens bij KVMC te komen kijken. Maar ze woont aan de andere kant van het land. Als ze terugverhuist naar Dordrecht, grijpt ze haar kans. Ze solliciteert bij KVMC en wordt aangenomen als adviseur duurzaamheid. Een positie waar ze blij mee is.

“Inmiddels werk ik 4,5 jaar bij KVMC als adviseur duurzaamheid. Een oud-collega die hier destijds werkte, vroeg al een aantal keer of ik ook hier wilde werken. Maar ik woonde aan de andere kant van het land. Toen ik terugverhuisde naar Dordrecht – ik kom hier vandaan – zocht ik hier naar een baan. En zo solliciteerde ik bij KVMC. Het gesprek was heel vrij, ik kon makkelijk aangeven waar mijn passie lag en wat ik wilde doen. En die ruimte was er ook.”

Petra Paans

“Als ik BREEAM-bewijslasten controleer, leer ik daar ook weer van. Dat geeft voldoening”

Losgelaten
“In het begin werd er nog weleens met mij meegekeken, maar ik was gewend om projecten te leiden. Al snel werd ik losgelaten in mijn werkzaamheden. Duurzaamheid is zo breed dat je van alles een beetje meekrijgt: installatie, bouwfysica, openbaar vervoer in de regio, voorzieningen. Je kijkt niet alleen of een gebouw duurzaam is, ook de locatie eromheen. Vooral de variatie in het werk spreekt me aan, elke dag ben ik met iets anders bezig. Zo controleer ik ook verslagen, over ecologie of installatietechniek. Dat laatste gaat meer over cijfers en normen. Als ik BREEAM-bewijslasten controleer, leer ik daar ook weer van. Dat geeft voldoening.”

De wens van de opdrachtgever
“Ik ben ook heel tevreden met de positie waarin ik nu zit. Ik leid vergaderingen en ik help een projectteam naar de certificering van een gebouw. Wel zou ik in de toekomst duurzaamheid eerder willen meenemen in het proces van bouwen. Vroeger werd dat vaak achteraf pas aangekaart. Dat is niet meer mogelijk. Men moet wel aan de slag met duurzaamheid. Ik sta voor het label, voor de duurzaamheid. Toch hoor je soms: ‘Het moet zo goedkoop mogelijk.’ Natuurlijk denken wij mee met de wens van de opdrachtgever als iets zo snel, makkelijk en goedkoop mogelijk moet gebeuren.”

Het komt samen
“We zijn nu voornamelijk bezig met Plus Ultra III. Dat is een project in Wageningen met laboratoria waar we ook de installatietechniek hebben geadviseerd. Ik begeleid daar de BREEAM, zodat het plan dat zij schrijven, ook voldoet aan mijn eisen. Hierin komen duurzaamheid en installatietechniek samen. Maar ook geluid, BENG en materiaalberekeningen. Dat is allemaal onderdeel van BREEAM. Bij de vergaderingen zijn ook een aannemer en een installateur aanwezig. Ik begeleid hen dan. Ik maak ook weleens mee dat ik alleen het duurzaamheidsgedeelte doe en dan bied ik ook aan dat wij installatietechniek kunnen regelen. Maar dat verschilt per project.”

Petra Paans

“We helpen elkaar, het maakt niet uit hoe druk iemand het heeft. Ik denk dat dat de mensen hier tekent.”

Open en met respect
“Ik denk dat iedereen heel erg zichzelf kan zijn hier. Wat ik heel fijn vind bij KVMC is dat geloof of achtergrond niet uitmaakt. Iedereen is daar open in en heeft respect voor elkaar. Mensen voelen zich vrij om het erover te hebben. Voornamelijk in coronatijd. Ik denk dat daar bij veel bedrijven meningen over waren. Hier werd er gewoon over gepraat, mensen durfden er iets over te zeggen. Dat zie je ook met het geloof bijvoorbeeld, daar wordt naar geluisterd als iemand daar iets over zouden willen delen. Met respect. Ik denk dat dat toch wel een mooie is hier.”

Goed op weg
“Ik denk dat we bij KVMC goed op weg zijn. Qua collega’s, wat betreft leeftijden en diversiteit. Iedereen gaat leuk met elkaar om. Maar ook staat iedereen open voor een praatje. We helpen elkaar, het maakt niet uit hoe druk iemand het heeft. Ik denk dat dat de mensen hier tekent. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘Daar heb ik geen tijd voor’.”

 

Naam: Petra Paans
Leeftijd: 34
Woonplaats: Dordrecht
Droomhuis: Een jaren ‘70 woning (interieur en exterieur) die energiezuinig en duurzaam is.

Onze blogs