“Ik heb altijd al interesse in gebouwen”

Michael (23) is op zoek naar een afstudeerstage als hij in contact komt met KVMC. Ondanks zijn gezonde spanning heeft hij meteen een klik tijdens het eerste gesprek. Dat maakt ook dat er plek voor hem gemaakt wordt. Want eigenlijk zitten ze al vol met afstudeerders.

“Via een vriend hoorde ik over KVMC. Ik kom zelf ook uit Dordrecht en wilde hier graag mijn afstudeeronderzoek doen. Het gesprek dat ik had was heel informeel. Dat gaf me rust. Loran en Ingmar, de directeuren van KVMC, waren heel enthousiast en hadden interesse in wat ik wilde gaan onderzoeken. Dus dat zat wel goed.”

Inmiddels is Michael bezig met zijn afstudeerstage. Hij onderzoekt de verduurzaming van galerijflats uit de jaren 60 en 70. Dit doet hij binnen zijn studie bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam. De bouwfysische kant is wat hem het meest trekt. Niet zo gek, met een vader in de bouw. Als kleine jongen was hij al dingen aan het bouwen. Hij vertelt: “Ik heb altijd al interesse in gebouwen. Voor KVMC onderzoek ik de praktische haalbaarheid van de verduurzaming van galerijflats. Deze zijn over het algemeen heel slecht geïsoleerd. Men stookt heel de winter door terwijl er binnenshuis maximaal achttien graden gehaald wordt. Mijn collega’s bij KVMC geven hier wel advies over. De praktische haalbaarheid die ik onderzoek is een aanvulling hierop.

Allereerst kijk ik naar de gebreken die ik tegenkom. Hoe langer je onderzoek doet, hoe meer problemen je tegenkomt. Die categoriseer ik en uiteindelijk ga ik op zoek naar oplossingen voor problemen. Bijvoorbeeld door interviews te houden bij isolatiebedrijven. De knelpunten die al bekend zijn, breng ik in kaart.

Beslisboom

De ene galerijflat heeft een bakstenen gevel en de andere is van glas. Daar horen weer andere duurzaamheidsoplossingen bij. Bovendien is het lastig om informatie te vinden over het verduurzamen van galerijflats. Ik ga in gesprek met andere bedrijven, doe literatuuronderzoek en ga bij specialisten langs. In tegenstelling tot rijtjeshuizen, waar veel informatie over te vinden is, moet ik het echt vanaf het begin uitzoeken. De komende tijd zet ik die oplossingen in een beslisboom. Dan kun je in een oogopslag zien: ‘Dit is de gevel, dit zijn mijn problemen en dit zijn mijn wensen.’ De ene opdrachtgever kijkt vooral naar de portemonnee, de ander wil vooral bewoners zo min mogelijk tot last zijn. De beslisboom is een aanvulling en toont ook hoe je iets uitvoert. Op school geef ik nog een officiële eindpresentatie.

Voor de portemonnee

Ik woon zelf in een redelijk oude woning. Daar merk je toch wel dat het in de zomer niet uit te houden is. Ik woon zelf ook op de bovenste verdieping. Het is daar ontzettend warm en in de winter is het niet bij te stoken. Daarom vind ik het heel interessant om met dit onderwerp bezig te zijn. Naast duurzaamheid gaat het er uiteindelijk ook om wat er in de portemonnee gebeurt.”

Michael Hobo

“Tijdens het eerste gesprek trok de informele werksfeer me al aan”

Plezier in het werk

Michael hoopt bij KVMC te kunnen blijven als energieprestatie-adviseur voor het verbeteren van energielabels. “Tijdens het eerste gesprek trok de informele werksfeer me al aan. Vanuit school wilde ik niet meteen in zo’n zakelijke wereld terechtkomen. Je kunt hier bij iedereen aankloppen als je een vraag hebt. Ook komt iedereen buurten: ‘Hoe gaat je onderzoek?’. Als ik ergens mee zit, vraag ik iets. Dan komen mijn collega’s meteen helpen. Wat mij voldoening geeft is een potje poulen in de pauze en kletsen met collega’s. Dan ga je ’s middags weer fris van start. Ook gaan we na werk regelmatig een potje padellen, op dat gebied leer ik Ingmar en Loran wat bij. Achteraf doen we een biertje, dan leer je elkaar ook privé kennen.”

Toekomstig droomhuis

Waar Michael privé van droomt, is van een plek in een rustig dorp: “Ik vind Dordrecht een leuke stad maar als ik straks kinderen heb zou ik niet in een stad willen wonen. Het liefst een huis met ruimte zodat ik kan barbecueën met vrienden. Waar de buren niet komen klagen. Ik vind een moderne uitstraling belangrijk. En een grote woonkamer waar ik mensen kan ontvangen. Het is mooi als je een energieneutraal huis kunt hebben waarin je net zoveel energie opwekt als je gebruikt. Ik ga voor het hoogste energielabel.”

Naam: Michael Hobo
Leeftijd: 23
Woonplaats: Dordrecht
Toekomstig droomhuis: een vrijstaand huis met het hoogste energielabel

Onze blogs