“Ik voel geen druk om me anders te presenteren dan ik ben”

Nick (27) komt helemaal tot bloei bij KVMC. Naast een bevlogen adviseur is hij een fanatiek verzamelaar. Aan zijn werkplek zien collega’s al wat zijn hobby’s zijn. En dat is precies wat zijn plek zo fijn maakt.

“Ik maak voornamelijk maatwerkadviezen voor bestaande gebouwen. Bijvoorbeeld wanneer een opdrachtgever een pand wil verduurzamen. Zo maken we een plan om op langere termijn steeds dichter bij Paris Proof of net zero te komen. We kijken eerst naar de huidige stand van het pand en daarna maken we een adviesrapport. De uitvoering begeleiden we daarna. Zo werken we integraal naar een mooi eindproduct: een duurzamer pand.”

Een grote kans voor ons
“Een voorbeeld van een project is een kantoorgebouw van drie hoog – voor onze standaarden een klein kantoorgebouw – waar we een maatwerkadvies voor maakten. De opdrachtgever wilde weten welke stappen hij kon doorlopen om uiteindelijk Paris Proof te behalen. Dit komt overeen met een A+++ label. We hebben verschillende dingen gedaan. Als eerste bespreken we de wens van de opdrachtgever. Zo wilde hij niets aan de gevel veranderen. Daarna volgde een opname: wat is de staat. Het ging in dit geval om een oudere installatie in een pand uit 1990. Veel was aan vervanging toe. Een grote kans voor de opdrachtgever en het perfecte moment voor ons om advies te geven.”

Roadmap
“Daarna bespreek ik het met mijn collega’s van installatietechniek. Als we in kaart hebben wat de mogelijkheden zijn, maak ik het rapport op. Dat doe ik door middel van een roadmap met vijf stappen, waarin ik beschrijf wat je kunt doen aan verduurzaming van het pand. Gaan we direct voor een hybride installatie of is het mogelijk eerst te isoleren, waardoor een verwarming door gas niet meer nodig is? In dit geval kon een spouwmuur niet, de spouwmuur was te klein. Maar de beglazing was dan weer van goede kwaliteit, daar hoefden we niets aan te doen. Passen we de ventilatiekast aan, of vervangen we die volledig? Allemaal opties waar ik me over buig.”

In mijn element
Op de middelbare school ontstond de interesse in gebouwen al. Hij volgde het technasium waarin hij met medescholieren een vakantiehuis in Frankrijk moest verduurzamen. Later volgde een kantoorgebouw dat omgebouwd moest worden naar studentenwoningen, op papier. Dat wakkerde zijn enthousiasme voor een soortgelijke vervolgopleiding alleen maar aan: “Ik ben blij dat ik voor hbo bouwkunde heb gekozen. Ik ben in mijn element als het gaat om praktische oplossingen. Bouwfysica vond ik het leukst, ik heb de minor transformatie en renovatie gedaan. Ik had al gauw door dat ik niet op de bouwplaats wilde zitten, maar adviseur wilde zijn.”

Nick den Uijl

“Nu hoeven ze niet eens naar mijn hobby’s te vragen, ze zien het al aan mijn werkplek”

Gerichter vragen stellen
“De eerste stage die ik volgde was bij een groot adviseursbedrijf. Ik ben blij dat ik nu bij KVMC zit. Hier kent iedereen elkaar en er zit veel ervaring. Binnen KVMC heb ik de basiscursus installatietechniek gevolgd om beter met mijn collega’s van installatietechniek te kunnen praten. Natuurlijk ook voor mijn eigen kennis, maar ook omdat ik vaak met hen samenwerk. Zij hoeven niet alles versimpeld uit te leggen en ik kan gerichter vragen stellen. Het mes snijdt aan twee kanten.”

Mezelf zijn
“Wat ook meehelpt aan de werksfeer, zijn de gezellige collega’s. Ze laten mij mezelf zijn binnen de groep. Ik hoef me niet in te houden. Als je ziet dat andere mensen lekker in hun vel zitten, ga je automatisch een beetje mee. Als iemand hiervoor bij een groot bedrijf vroeg: ‘Wat zijn je hobby’s?’ dan antwoordde ik: ‘Mountainbiken en badmintonnen.’ Op de laatste plaats noemde ik dan gamen. Nu hoeven ze het niet eens te vragen, ze zien het al aan mijn werkplek. Ik ben hier de Star Wars-fan. Overal staan LEGO Star Wars-verzamelingen. Ik voel geen druk om me anders te presenteren dan ik ben. De persoon is heel belangrijk bij KVMC. Dat merkte ik meteen in het sollicitatiegesprek en dat maakt ons ook een hecht team. We helpen elkaar, ook als het niet hoeft. Ik heb ook weleens overgewerkt om een collega te helpen, zodat hij eerder naar huis kon. Op die manier ben je hechter. Dat stukje werken kun je leren, de persoon kun je moeilijker aanpassen.”

Droomhuis
“Als ik denk aan een toekomstig huis, hoeft het van mij niet geweldig groot te zijn. Ik wil dat het knus is en dat er een extra kamer is voor mijn collecties. Oudere woningen vind ik wel mooi, als er zo’n houten spant te zien is. Dat vind ik heel gaaf. Daarbij, ik vind duurzaamheid belangrijk, maar comfort staat voor mij op de eerste plek.”

Naam: Nick den Uijl
Leeftijd: 27
Woonplaats: Dordrecht
Toekomstig droomhuis: het liefst een knus, oud huis waarin een houten spant te zien is.

Onze blogs