“Voordat ik hier werkte wist ik niet dat dit mogelijk was”

Olga (30) begint haar loopbaan bij een architectenbureau als aankomend architect. Maar écht impact maken met het ontwerpen lukt daar niet. Toch heeft ze nog steeds de drive om de wereld een stukje duurzamer te maken. Zo’n 2,5 jaar geleden komt ze terecht bij KVMC als adviseur bouwfysica en duurzaamheid. Ze voelt zich meteen op haar plek.

“Als puber dacht ik al: de beste manier om iets te veranderen is om in de bouw te gaan werken. Want daar kun je veel veranderen. Ik ging bouwkunde studeren en ben afgestudeerd in een CO2- en energieneutraal transformatieproject. Er werd zoveel mogelijk hout toegepast. Achteraf gezien had ik een circulair project gemaakt, maar ik wist toen nog niet dat dat bestond. Na mijn afstuderen hoopte ik als toekomstig architect ook mijn duurzame ambities uit te kunnen dragen.”

Maar het lukte Olga daar niet om écht impact te maken met het ontwerpen: “Wel was de drive om de wereld een stukje duurzamer te maken er nog steeds. Zo rijd ik zelf ook geen auto en ik koop mijn kleding en meubels tweedehands. Toen ik wegging bij het architectenbureau ben ik gaan onderzoeken of ik duurzaamheidsadviseur wilde worden. Ik deed een jaar lang opdrachten als zzp’er. Zo onderzocht ik voor een klant hoe een van hun producten circulair kon worden. Als zzp’er vergrootte ik mijn kennis over duurzaamheid. Op een gegeven moment wist ik zeker: dat wil ik. Maar niet als zelfstandige. Toen ben ik gaan solliciteren.”

Olga van Tol

“Ik heb er tijdens mijn sollicitatiegesprek meer dan twee uur gezeten”

Een extra cursus
“Ik wilde bij een gezellig bureau aan de slag waar ik helemaal mezelf zou kunnen zijn. Ik stuurde brieven naar bureaus die ik interessant vond en KVMC had een vacature. Ik werd uitgenodigd en vanaf het moment dat ik binnenstapte voelde ik me op mijn plek. Ik heb er tijdens mijn sollicitatiegesprek meer dan twee uur gezeten. Het ging over veel meer dan alleen de werkzaamheden. Ik kwam hier met de ambitie om te leren over duurzaamheid en bouwfysica, want er was heel veel dat ik nog nooit had gedaan. En ze hadden het vertrouwen dat dat goed zou komen. We liepen mijn CV door en daar had ik ook wat persoonlijke dingen opstaan die ik graag doe. Over wat mij bezighoudt, mijn drive. Daarnaast was mijn kennis over circulair bouwen ook iets waar ze interesse in hadden. Vorig jaar heb ik daar een extra cursus over mogen volgen.”

Een spanningsveld
“Als adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij KVMC werk ik meestal aan het voorlopig en definitief ontwerp. Hoofdzakelijk doe ik woningbouwprojecten. Soms maak ik daar alleen milieuprestatieberekeningen voor, maar soms reken ik ook bouwfysische aspecten zoals de daglichttoetreding en (spui-)ventilatie uit. Ook maak ik energieprestatieberekeningen. Een milieuprestatieberekening vertelt ons welke materialen er in een gebouw zitten en hoeveel schade die materialen op het milieu hebben.”

“Ik kan mijn ambitie laten spreken”

Het startpunt van een samenwerking
“Bij het werken aan een uitdagende milieuprestatie berekening – waar ons team ook verantwoordelijk is voor de energieprestatie – begin ik met overleg, met mijn collega’s. We bekijken samen of er verbeteringen mogelijk zijn. Denk aan het controleren van de isolatie (rc-waarde), de keuze van installaties en het aantal zonnepanelen. Het is het startpunt van een samenwerking waarin de milieuprestatie, energieprestatie en daglichttoetreding hand in hand gaan voor een geïntegreerde aanpak.

Zo vinden we als team evenwicht tussen de verschillende berekeningen. Hierin ligt voor mij de focus op het optimaliseren van daglichtinval en het minimaliseren van energie- en materiaalgebruik. Zo kan ik mijn ambitie laten spreken.

Olga van Tol

“Voordat ik hier werkte wist ik niet dat dit mogelijk was”

Familiebedrijf
“Bij KVMC kan ik veel verschillende dingen doen. Het bedrijf voelt aan als familie. Voordat ik hier werkte wist ik niet dat dit mogelijk was. Als je een vraag hebt, sta je er nooit alleen voor. Ik heb me de afgelopen jaren veel beziggehouden met die milieuprestatie berekeningen, maar we hebben sinds vorig jaar een stagiair die zich over de Paris Proof indicator buigt. Dat gaat over CO2-uitstoot binnen een project. Mijn verwachting is dat de komende jaren daar ook veel meer op gestuurd gaat worden. Daar zou ik me meer in willen ontwikkelen. Ook zou ik presentaties over mpg en circulariteit willen geven. In eerste instanties aan collega’s. En daarna aan opdrachtgevers en architecten.”

Droomhuis
“Op dit moment ben ik op zoek naar een huis. Mijn droomhuis is een huis met een tuin waar ik een paar katten heb lopen, het liefst in het bos en een eigen moestuin. Het gaat niet zozeer om het huis maar om de omgeving. Misschien wel in Dordrecht.”

Naam: Olga van Tol
Leeftijd: 30
Woonplaats: Den Haag
Toekomstig droomhuis: het liefst in een bos met een paar katten en een moestuin.

Onze blogs