
DUMAVA-subsidie
Nieuwe kansen voor duurzaam maatschappelijk vastgoed
De verduurzaming van maatschappelijk vastgoed krijgt opnieuw een impuls. De DUMAVA-subsidie gaat in 2025 door met een totaalbudget van € 405 miljoen. Vanaf 2 juni 2025 kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed weer subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen. Wij helpen eigenaren van maatschappelijk vastgoed niet alleen met het opstellen van een haalbaar verduurzamingsplan, maar ook met het aanvragen van de subsidie. Van de eerste verkenning tot de definitieve aanvraag zorgen wij ervoor dat je de juiste stappen zet en geen kansen laat liggen.
Wat houdt de subsidie in?
DUMAVA stimuleert eigenaren van maatschappelijk vastgoed om te investeren in verduurzaming. De subsidie kan op twee manieren worden aangevraagd.
Subsidie voor losse verduurzamingsmaatregelen
Voor organisaties die hun vastgoed stapsgewijs willen verduurzamen, is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor maximaal drie losse maatregelen. De subsidie bedraagt 20% van de kosten en geldt voor een breed scala aan duurzame ingrepen, zoals:
- Isolatiemaatregelen: gevel-, dak- en vloerisolatie, HR++ en triple glas
- Installatietechnische verbeteringen: warmtepompen, zonneboilers, ventilatiesystemen met warmteterugwinning
- Opwekking en opslag van duurzame energie: zonnepanelen, windturbines en batterijsystemen
- Verlichting en energiebeheer: ledverlichting en slimme energiemanagementsystemen
Een belangrijke voorwaarde is dat de maatregelen worden uitgevoerd op basis van een energieadvies, waarin de verduurzamingsopties worden toegelicht en onderbouwd. KVMC stelt zulke maatregelpakketten op en laat per stap zien wat de effecten van individuele maatregelen zijn op het gebouw. Zo ontstaat een concreet beeld van de impact, prioriteit en samenhang tussen maatregelen.
Subsidie voor een integraal verduurzamingsproject
Organisaties die hun gebouw in één keer fors willen verduurzamen, kunnen kiezen voor een integraal verduurzamingsproject. Dit biedt een hogere subsidie, afhankelijk van de behaalde energielabelstappen:
- 30% subsidie als het energielabel minimaal drie stappen verbetert tot minimaal label B
- 40% subsidie als het gebouw wordt gerenoveerd naar de Standaard voor maatschappelijk vastgoed
Dit betekent dat een combinatie van maatregelen nodig is om het pand structureel energiezuiniger te maken. Denk aan een mix van isolatie, installatieverbeteringen en duurzame energieopwekking. Een integraal project vereist een onderbouwd verduurzamingsplan, waarin wordt aangetoond hoe de maatregelen samen bijdragen aan de energiebesparing.
KVMC ondersteunt bij het opstellen van zulke plannen. Dankzij de samenwerking tussen onze afdelingen installatietechniek en bouwfysica worden bouwfysische en installatietechnische maatregelen optimaal op elkaar afgestemd. Zo ontstaat een gebalanceerd en haalbaar pakket met maximaal effect.
Wat verandert er in 2025?
De DUMAVA-regeling is op een aantal punten aangepast. Dit betekent nieuwe kansen, maar ook strengere eisen.
- Uitgebreidere doelgroep, ook amateursportverengingen kunnen nu subsidie aanvragen
- Aangepaste regels voor monumenten, verduurzaming wordt beter haalbaar door nieuwe voorwaarden
- Mogelijkheid tot subsidiecombinaties, onder bepaalde voorwaarden is stapeling van subsidies toegestaan
- Strikter aanvraagproces, met nadruk op de zorgvuldigheid en documentatie
KVMC en DUMAVA
KVMC heeft eerder al DUMAVA-subsidie succesvol aangevraagd voor projecten, zoals voor de Ichtuskerk in Rotterdam. Dit project laat zien hoe wij maatschappelijke gebouwen toekomstbestendig maken met duurzame maatregelen. Lees meer over dit project hier: Ichthuskerk – DUMAVA in de praktijk.
Naast DUMAVA zijn er nog andere subsidieregelingen die verduurzaming financieel aantrekkelijker maken. Afhankelijk van je situatie kan een combinatie van regelingen extra voordeel opleveren. In ons subsidieoverzicht lees je welke mogelijkheden er nog meer zijn. Wil je weten wat er voor jouw gebouw mogelijk is? Neem contact met ons op. Wij staan klaar met advies waar je op kunt bouwen.