BREEAM Very good voor nieuw Hoofdkantoor Dow Chemicals 

Dow Chemicals bouwt in Terneuzen het nieuwe hoofdkantoor van de Benelux. In 2015 heeft Dow de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 gepresenteerd. Deze doelstellingen hebben niet enkel invloed op de chemie, maar ook op de omgeving, werknemers en blauwdruk.

Het is een logisch dat het nieuwe hoofdkantoor binnen de duurzaamheidsambitie past. Zodoende is er gekozen om het gebouw BREEAM te certificeren. Momenteel is er slechts één gebouw met een BREEAM Nieuwbouw en Renovatie certificaat in Zeeland. Dow Chemicals zal het tweede zijn van deze provincie en de eerste van Zeeuws-Vlaanderen. KVMC is hierbij betrokken, zowel als commissioningsmanager (Man 1 Prestatieborging) als BREEAM Expert.

KVMC als integraal adviseur

Begin 2016 is ingenieursbureau KVMC geselecteerd als integraal adviseur voor het ambitieuze nieuwbouwproject. Door de adviezen op het gebied van installatietechniek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid integraal bij KVMC in opdracht te geven, is er een aanzienlijke efficiëntieslag genomen. Hierdoor zijn we gezamenlijk met de andere ontwerpende partijen instaat gebleken om binnen de korte planning een ontwerp te realiseren die perfect paste binnen de duurzaamheidsambities, het PvE en het budget van de opdrachtgever.

Het hoofdkantoor

In dit nieuwe gebouw op het nieuwe Maintenance Value Park in Terneuzen (Hoek) worden bijna duizend werkplekken gerealiseerd in kantoortuinen. Het gebouw heeft een open structuur, groot atrium, sportfaciliteiten en een bedrijfsrestaurant. Werknemers worden gepromoot om op de fiets naar het werk te gaan door de aanwezigheid van de ruime fietsenstalling en de mogelijkheid om te douchen.

BREEAM Very Good

Het hoofdkantoor van Dow is ontworpen door Group A Architects en gebouwd door Cordeel. Met een score van > 55% is het de ambitie om het gebouw BREEAM Very Good te certificeren. Dit betekent dat er bij het ontwerp en de bouw van dit project veel aandacht is besteed aan duurzaamheid in de brede zin van het woord.

Gezondheid en energie

Het binnenklimaat is van belang voor de medewerkers. De gevels zijn dusdanig ontworpen dat er een hoog daglichtfactor is en alle werkplekken vrij zicht hebben naar buiten of naar het beneden gelegen atrium. De toepassing van Ledverlichting en de (binnen) zonwering zorgen ervoor dat de gebruikers zelf het gewenste licht kunnen bepalen.

De vraag gestuurde en gezoneerde ventilatie speelt mee in de flexibiliteit van het gebouw. In combinatie met de lucht-water-warmtepompen wordt het gebouw op duurzame wijze van warmte en koeling voorzien. Aangevuld met PV-panelen wordt er ruimschoots voldaan aan de energie-eisen. Hiermee draagt de score van gezondheid en energie voor een groot deel mee aan de eindscore.

Afval

Door bewust om te gaan met afval in zowel het gebouw als op de bouwplaats, is er de doelstelling om een extra innovatiepunt te behalen voor afvalmanagement (WST-3a).

Expert en Commissionings werkzaamheden

KVMC is betrokken als BREEAM Expert. Wij begeleiden het certificeringsproces en controleren de aangeleverde bewijslast ten behoeve van het certificaat. Daarnaast worden de installaties na oplevering het eerste jaar gecontroleerd door de commissioningsmanager vanuit KVMC. Wij controleren of de installaties naar behoren werken om de gebruiker van het gewenste comfort, waarop het gebouw ontworpen is, te voorzien.

Onze blogs