Het Witte Dorp in ontwikkeling

In 2050 moeten alle gebouwen volledig energieneutraal zijn (ENG). Nieuwbouw moet vanaf 2030 al energieneutraal worden opgeleverd. Een belangrijke tussenstap hierin is het bouwen van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).
Pascaline Stook, adviseur duurzaamheid bij KVMC, maakt energieprestatieberekeningen om te voldoen aan deze BENG-eisen. In het nieuwbouwproject Het Witte Dorp in Dordrecht – met appartementencomplexen en grondgebonden woningen – was de TOjuli-eis van kracht. Maar deze werd overschreden. Pascaline vertelt hoe zij dit heeft opgelost:

“Voor elk gebouw dat nieuwbouw is, moet een BENG-berekening, een energieprestatieberekening worden opgesteld. Voor de vergunning en later ook bij de oplevering. Dankzij een BENG-berekening weet ik hoeveel energie een gebouw verbruikt en of er voldaan wordt aan de eisen vanuit het bouwbesluit. Voor woningen geldt de TOjuli-eis. Hiermee bereken ik wat het risico is op de temperatuuroverschrijding van een woning.”

Pascaline Stook

"Bij KVMC denken we mee met de wens van de opdrachtgever om te voldoen aan de BENG-eisen"

“Bij KVMC denken we mee met de wens van de opdrachtgever om te voldoen aan de BENG-eisen. Bij Het Witte Dorp in Dordrecht ging het om nieuwe appartementencomplexen en grondgebonden woningen. De woningen werden aangesloten op stadsverwarming HVC. Daarom was er geen koeling geplaatst. Dan is de TOjuli-eis van kracht. Dat ging niet bij elke woning goed: de tussenwoningen en hoekwoningen hadden overschrijdingen. De waarde was hoger dan 1,2. Met de gewenste installaties konden we daar niet veel aan wijzigen.”

“We kijken dan naar de mogelijkheden en gaan in gesprek met een opdrachtgever. Ik kan bijvoorbeeld vanuit de BENG-eisen zeggen: maak een heel dicht gebouw. Maar dan voldoe je niet aan de daglichteisen. Daarnaast moesten we voldoen aan een MPG-berekening. Dat gaat om materiaal. Triple glas was prijzig en zonwerend glas werd te donker en had bovendien niet de voorkeur van de opdrachtgever. Daarom hebben we plaatselijke zonwering toegepast, wisselend per raam. De voorgevel bleef wel zoveel mogelijk gelijk.”

Locatie: Dordrecht
Opdrachtgever: Van Wijnen Dordrecht
Ontwerp: KAW Architecten

Onze blogs