Post Rotterdam, Installatietechniek op het hoogste niveau 

Ingenieursbureau KVMC is al vele jaren betrokken als installatieadviseur bij de ontwikkelplannen van Post Rotterdam.

Het huidige plan Post Rotterdam heeft een totale oppervlakte van 60.000 m2, en omvat naast zo’n 300 appartementen in de toren van 150 meter, een hotel van 16.000 m2 en 8.000 m2 aan retail.

In het onlangs gepresenteerde plan Post Rotterdam komen in het oude deel een vijfsterrenhotel met 230 kamers, horeca en winkels. In de toren komen circa 300 appartementen. De imposante, centrale hal in het monumentale voorgedeelte aan de Coolsingel 42 wordt verbonden met het voormalige expeditie-terrein aan de achterzijde. Daar komt een nieuwe tweede grote hal, met daarbovenop de woontoren, tegenover het Timmerhuis. Op de begane grond komen winkels, restaurants en cafés.

Integratietechniek in het monument

Comfort en energiegebruik zullen na de verbouwing voldoen aan ten minste de huidige eisen. Om dit mogelijk te maken zijn warmtepompen, dry coolers en grote luchtbehandelingskasten met bijbehorende kanalen en uitmondingen nodig, die op een subtiele wijze onzichtbaar geïntegreerd worden in het monumentale pand. Daarbij zijn hoge eisen gesteld aan het behoud van alle hoogwaardige monumentale details. Dit is mogelijk gemaakt door al in een vroeg stadium op projectmatige wijze de grote componenten en transportkanalen in het Revit-model op te nemen.

Energieprestatie woontoren

De woontoren met een hoogte van 150 meter moet, met het hoge glaspercentage, toch op een energiezuinig wijze een hoog comfort bieden. Dit kan alleen door het bouwkundig ontwerp en installatietechnisch ontwerp integraal te benaderen. Denk hierbij aan een (zeer) goede isolatie en kierdichtheid en aan een energiezuinig installatieconcept met Warmte Koude Opslag en de gecertificeerde stadsverwarming van Rotterdam.

De hoogte van het gebouw geeft dat de druk in de met water gevulde leidingen op straatniveau door de hoge waterkolom meer dan 15 Bar bedraagt. Hier hebben wij met het ontwerp van de verwarming-koel- en drinkwater installaties rekening mee gehouden. Om bij brand het gebouw veilig te kunnen ontruimen, is het gebouw voorzien van sprinkler, een overdrukinstallatie in de vluchtroute, een brandmeld-en ontruimingsinstallatie en is een natte blusleiding voorzien (een natte blusleiding, omdat de pompen in een brandweerauto niet voldoende capaciteit hebben voor de 150 meter hoge toren).

Opdrachtgever: Omnam Investment Group
Architect: ODA New York en Braaksma en Roos Den Haag
Bouwmanagement: Drees en Sommer

Onze blogs