Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 

Met een wetswijziging van het Bouwbesluit worden vanaf 1 juli 2022 rookmelders in álle woningen verplicht. Op iedere verdieping moet dan minimaal één goedgekeurde rookmelder (CE-keurmerk) hangen. Ook dienen melders aanwezig te zijn in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

De verplichte aanwezigheid van rookmelders gold al sinds 2003 voor nieuwbouw, maar wordt met de wetswijziging ook van toepassing op bestaande panden. Voor zolders zonder woonfunctie geldt de verplichting niet, maar wel weer als die in open verbinding staat met het trappenhuis.

Om te voldoen aan de verplichtingen moeten de rookmelders een CE-keurmerk hebben. Verder wordt geadviseerd om de melder aan te sluiten op netstroom (230V) en te voorzien van een tweede energievoorziening in de vorm van een accu. Een ander dringend advies is een koppelfunctie, waarbij alle melders afgaan bij een alarm. Dit voorkomt dat het geluid van een melder niet ver genoeg reikt door heel het huis.

KVMC juicht de wijziging van het bouwbesluit toe. “Mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk brand is”, zegt Patrick Steenbergen, adviseur bouwfysica en brandveiligheid. “Overal moet je rookmelders ophangen, want rook is binnen een halve minuut door heel je huis heen.”

Onze blogs