Voldoet u per 1 januari 2018 aan de MPG-grenswaarde? 

Voldoet u per 1 januari 2018 aan de MPG-grenswaarde?

De Milieuprestatiegebouw berekening wordt per 1 januari 2018 gehandhaafd met een grenswaarde van €1 (MKI) per m2 bruto vloeroppervlak (BVO) per jaar. De verwachting is dat de grenswaarde voor MPG de komende jaren steeds strenger wordt. Wat betekent dat voor aannemers en producenten van bouwmaterialen? De ontwikkelaar, aannemer of architect krijgt immers alleen een omgevingsvergunning voor een nieuwe woning of kantoorgebouw als de MPG berekening is gemaakt en het resultaat onder deze MKI-grenswaarde ligt.

MPG = Milieu Prestatie Gebouw

MPG staat voor Milieu Prestatie Gebouw en is een berekening waarmee de milieubelasting van het gebouw wordt bepaald. Dit zijn de (fictieve) kosten die gemaakt zouden moeten worden om de schade aan het milieu die ontstaat door materiaalgebruik weer ongedaan te maken. De milieubelasting wordt uitgedrukt in euro’s per vierkante meter bruto vloeroppervlak per jaar

De MPG is al 5 jaar verplicht

Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning is een milieuprestatieberekening al verplicht vanaf 2013. Er is toen echter geen harde prestatie-eis gesteld waardoor de MPG vaak niet werd ingediend; ook lieten veel overheden de naleving achterwege bij het toetsen van de vergunningen. Met de invoering van de grenswaarde kan de MPG nu eindelijk getoetst worden waardoor het indienen én controleren zinvol wordt.

Optimaliseer het ontwerp

In elke fase van het ontwerpproces zijn slimme keuzes te maken om de milieubelasting van een gebouw te verlagen. Denk hierbij aan compact bouwen (oppervlakte thermische schil t.o.v. bvo minimaliseren), minimaliseren van materiaalgebruik (slanke constructies), het gebruik van producten/materialen met een lage milieubelasting of hergebruik van producten/materialen.

Voor aanvullende informatie, een offerte of advies over een Milieuprestatie berekening MPG Berekening kunt u contact met ons opnemen, wij staan u graag te woord.

Onze blogs