Woongebouw met actieve plint aan de Spuiboulevard 

In de komende jaren zal de drukke Spuiboulevard in Dordrecht veranderen in een stedelijke woonomgeving. In opdracht van Van Pelt ontwikkelt b.v. heeft Mei architects en planners samen met KVMC een nieuw duurzaam gebouw voor gezond, stedelijk wonen ontworpen. Dit alles zal plaats vinden op de plek van een leegstaand kantoor dat hier al jaren gevestigd is. Het nieuwe gebouw zal 53 appartementen bevatten die flexibel kunnen worden ingericht op een commerciële plint vol activiteiten: ‘De Johan van Beverwijck’.

Mei ontwierp het gebouw in drie sculpturale blokken op een levendige plint. De plint is van dubbele hoogte, met royale entreehallen naar de appartementen. Om goed contact te maken met de omliggende gebouwen is de gevel aan de Spuiboulevardzijde verdeeld in drie verbindende delen, die verschillen in kleur en textuur. Een subtiel variërend diepte-effect in de metselwerkpatronen maakt de gevels nog specialer. De verticaliteit in de gemetselde façades zal worden benadrukt met gevelopeningen die groter worden naarmate het gebouw hoger wordt.

Bites

Door een paar ‘bites’ uit het volume te nemen, zijn er een aantal speciale accenten gemaakt op de hoeken van het gebouw. Op de rotonde langs de zogenaamde ‘rode loper’, de belangrijkste voetgangersroute van het station naar het stadscentrum, creëert de sculpturale hoek extra ruimte voor een meer ‘open’ openbare ruimte.

Parkeergarage in de plint

De zuidkant aan de Beverwijckplaats is informeler. De cascade gevel aan de zonzijde, met een samenstelling van balkons en royale terrassen, laat zien dat De Johan van Beverwijck een echt ‘volkshuis’ is. De parkeergarage in de plint krijgt een façade van geperforeerd aluminium gecombineerd met een vegetatie van blauweregen en clematis.

Stadsverwarming

Het gebouw zal worden aangesloten op de stadverwarming van HVC binnen Dordrecht. De appartementen worden voorzien van balansventilatie door middel van een WTW-ventilatie-unit. Doordat de parkeergarage bouwkundig slim is ontworpen, wordt deze natuurlijk geventileerd. Hetgeen resulteert in een aanzienlijke besparing op het gebied van installatietechniek gedurende de hele levenscyclus van het project.

Integratie en samenwerking

Binnen dit project wordt door alle partijen integraal samengewerkt in het BIM Model. De BIM-methode leidt tot een veel betere integratie en samenwerking tussen alle partijen die zijn betrokken bij de bouwwerkzaamheden, zowel tijdens de ontwerpfase als bij de realisatie van het project. Dit verschaft duidelijkheid in de samenhang tussen het architectonische ontwerp, de bouw en het ontwerp van technische installaties.

Onze blogs