Renovatie Unigarant Verzekeringen: van label D naar A
Het hoofdkantoor van de verzekeraar in Hoogeveen kon niet alle medewerkers huisvesten. Bovendien waren de installaties sterk verouderd. Tijd dus voor grootschalige renovatie waarvoor ingenieursbureau KVMC het integrale ontwerp (installatietechniek, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid) heeft gemaakt. De belangrijkste uitgangspunten binnen het ontwerp waren met name meer ruimte, meer comfort en meer duurzaamheid.
Werknemers van Unigarant Verzekeringen in Hoogeveen werken sinds de verbouwing in een compleet gerenoveerd en verduurzaamd kantoor. Het pand ging van Energielabel D naar A, maximaal comfort voor zowel bezoekers als werknemers vormde daarbij het uitgangspunt. Evenals het Nieuwe Werken.
Het gebouw van verzekeraar Unigarant in Hoogeveen, met zo’n 5.000 m2 aan vloeroppervlak, was aan vernieuwing toe. Het kantoor was te klein geworden om alle medewerkers te kunnen huisvesten. Daarnaast waren de installaties verouderd. Er was dringend behoefte aan meer ruimte, comfort en duurzaamheid.
Het gebouw in Hoogeveen herbergt onder andere een groot callcenter, een auditorium en veel werkplekken. Een goed binnenklimaat is van groot belang voor de productiviteit van de werknemers. Onderdeel van het project was daarom een medewerkers-enquête om een goed beeld te krijgen over het ervaren comfort in het gebouw. Op basis daarvan is bepaald waar verbeterpunten lagen.
Continuïteit bedrijfsvoering
Een grote uitdaging tijdens de renovatie was het continueren van de primaire bedrijfsvoering. Tijdens de renovatie en aanbouw werkten de medewerkers van Unigarant vanuit een ander gebouw, terwijl de ICT-server in het verbouwde gebied was gestationeerd.
De situatie vroeg om een constante doordachte manier van werken. Het ontwerp heeft er voor gezorgd dat de medewerkers altijd verbonden konden zijn met de servers, zodat zij hun werk konden uitvoeren. Uiteindelijk moest de realisatie van een duurzamer gebouw de primaire bedrijfsvoering en het comfort absoluut niet in de weg staan.
Hybride en duurzame installaties
De uitgevoerde installatietechnische oplossingen moesten voor zowel verhoging van comfort als verduurzaming zorgen. Dit betekende dat het ontwerp en uitvoering van de installaties toekomstbestendig moesten zijn. Er is goed nagedacht over duurzame oplossingen die het ervaren comfort positief zouden beïnvloeden.
Er is gekozen voor een hybride oplossing van twee lucht-waterwarmtepompen die alleen bij zeer lage buitentemperaturen ondersteund worden door een drietal cv-ketels. Warmte wordt opgewekt met de warmtepompen en via een laagtemperatuurnet verspreid ten behoeve van stralingspanelen aan de gevels. De temperatuur kan per vertrek ingesteld worden. Hoewel in de kantoortuinen telkens alleen op een thermostaat de gewenste temperatuur ingesteld kan worden, worden de installaties wel per gevel en per stramien geregeld. Dit garandeert dat overal in het kantoortuin dezelfde temperatuur gerealiseerd wordt, onafhankelijk van de verschillen in oriëntatie en verschillen in interne warmtelasten. Ook de verlichting (volledig led) wordt per zone geregeld via aanwezigheidssensoren, zodat verspilling wordt voorkomen.
Door de toegepaste maatregelen is er een grote stap gemaakt op het gebied van verduurzaming: het pand heeft nu Energielabel A in plaats van D.