Het European Conservation Center 

Aan de buitenkant ziet het nieuwe collectiecentrum en hoofdkantoor van het European Conservation Center (ECC) er strak, mooi, maar ogenschijnlijk eenvoudig uit. Een 7500 m2 grote loods met drie lagen, prefab wanden en belemmeringen voor de gevel die allemaal onder een andere hoek zijn georiënteerd om te voorkomen dat de zon er vol invalt. Het is echter vooral de binnenkant die telt bij het gebouw in Alphen aan den Rijn. In zogeheten PauseBoxen® worden onder optimale condities en zonder energieverspilling kostbare, dierbare objecten opgeslagen.

Bij veel musea is het klimatiseren van dure kunstwerken in depots tot nu toe een kwestie van heel uitgebreide luchtbehandeling. De meeste historische materialen zijn organisch en beïnvloedbaar door bacteriën, schimmels en meeldauw die razendsnel om zich heen slaan bij een verkeerde luchtvochtigheid. Bij andere waardevolle spullen vormt soms erosie een gevaar.

“De traditionele manier van conservatie is filteren, filteren, filteren”, vertelt Theo Versluis van KVMC. “Met luchtbehandelingskasten moet in depots de temperatuur en luchtvochtigheid constant worden gehouden. ”Opdrachtgever Helicon Conservation Support ontwikkelde een energieneutralere methode. In de loods is een depot geplaatst, met daarin PauseBoxen® waarin dierbare objecten kunnen worden opgeslagen. Variërend van schilderijen tot auto’s en postzegelcollecties.

KVMC heeft voor de opdrachtgever door middel van berekeningen het verschil in benodigde energie, installatie- en onderhoudskosten in beeld gebracht: de Total Costs of Ownership (TCO)

“Eigenlijk is het een principe van verschillende dozen in een grote doos”, simplificeert Richard ’t Hoen van KVMC het principe. ”Voor de grote hal is een klimaatruimte en een bufferzone waarin heel beperkt wordt geventileerd. Die buitenste schil houdt al heel veel tegen. Daardoor betrof het meeste werk nog het ontwerp van het kantoor.”

Theo Versluis

“Je moet zorgen dat de temperatuur en luchtvochtigheid in het begin van het gebouw goed is. Daarna kom je er niet meer aan, dan blijft het voor altijd goed. Je moet er van afblijven, juist niet rondpompen.”

Projectteam:

Architect: DoepelStrijkers
Project management: Studio Bouwhaven
Collection care, physics & climate: Helicon Conservation Support
Installatieadvies, bouwfysica en brandveiligheid: KVMC
Constructeur: Broersma Bouwadvies

Onze blogs