Oude postkantoor Rotterdam krijgt 150 meter hoge toren 

Oude postkantoor Rotterdam krijgt 150 meter hoge toren

Je kunt het de kers op de taart noemen, of de krenten in de pap. Soms kom je superlatieven tekort om aan te geven hoe bijzonder het is om mee te werken aan een markant project. Post Rotterdam is zo’n opdracht.
Het voormalige hoofdpostkantoor in Rotterdam heeft 17 jaar leeggestaan. Nadat het tientallen jaren deel uitmaakte van het kloppend stadshart van Rotterdam, werd het in de jaren 1980 rustiger toen veel bedrijfsonderdelen naar elders verhuisden. Het gebouw zat ruim een decennium op slot, maar daar is nu verandering in gekomen.

Bombardementen overleefd

Het monument heeft samen met het gemeentehuis en het beursgebouw de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog op de Coolsingel doorstaan. Alleen al daarom houden veel Rotterdammers van het voormalige postkantoor. En van de nieuwe situatie zullen ze ook houden, want het gebouw wordt verbouwd tot hotel en appartementencomplex met veel andere faciliteiten.

Hotel en wonen

Oud en nieuw komen op bijzondere wijze bij elkaar. De woontoren zal niemand ontgaan want die wordt 150 meter hoog. Hij overspant een binnenhof en een vleugel aan de achterzijde van het gebouw. Er komen 305 huur- en koopappartementen in die in prijs variëren van drie ton voor een studio tot ruim 1,8 miljoen euro voor een appartement met vier slaapkamers. De eerste verdiepingen in het complex zijn hotelkamers. Het 5-sterrenhotel heeft onder meer een wellness en vergaderruimtes.

KVMC en Post Rotterdam

Voor KVMC is Post Rotterdam een uniek project, vooral vanwege de bijzondere architectuur. ‘De woontoren heeft 74 verschillende appartemententypen die ook aan de buitenkant niet gelijk zijn,’ legt Theo Versluis van KVMC uit. ‘KVMC is al sinds 2011 betrokken bij het project. Eerst voor een second opinion voor de voormalige ontwikkelaar en vanaf 2016 voor de huidige ontwikkelaar Omnam. Het betreft hier het advies van alle installaties vanaf het ontwerp tot en met het bestek. De complexiteit van dit schitterende gebouw zit in het grote aantal verschillende appartementen en de hotelkamers direct onder de appartementen. Daar is niet of nauwelijks ruimte voor de infrastructuur. Het grote atrium onder de toren betekent trappenhuizen verslepen, wat weer inhoudt dat alle installaties ook versleept moeten worden.’

Zomer 2022 klaar

Post Rotterdam is ontworpen door ODA uit New York en Braaksma & Roos Architecten. Het project wordt ontwikkeld door de Omnam Group uit Israël. De verkoop van de woonappartementen is in volle gang en de oplevering van Post Rotterdam staat gepland in de zomer van 2022.

Onze blogs