Stadsdeelkantoor Zuidoost open tijdens verbouwing 

Amsterdam telt zeven stadsdelen, elk met een eigen stadsdeelorganisatie en stadsloket. Het grote stadsdeelkantoor (circa 12.740 m²) aan het Anton de Komplein in Zuidoost wordt verbouwd, waarbij KVMC voor slimme oplossingen zorgt.

Om het stadsdeelkantoor aan de hedendaagse eisen ten aanzien van klimaat en comfort te laten voldoen is een grootschalige optimalisatie van de installatietechniek nodig. De installaties moesten aangepast worden vanwege de nieuwe bouwkundige indeling. De interne verbouwing van het stadsdeelgebouw aan het Anton de Komplein vindt plaats terwijl de publieke functies open blijven. De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd. Er zijn wijzigingen aan de elektrische- en waterinstallatie en ook aan de mechanische ventilatie. Verder wordt gewerkt aan de beveiliging- en brandmeldinstallatie en vindt er verbouwing plaats aan vloeren, wanden, plafonds en interieur. KVMC is bij de hele verbouwing nauw betrokken geweest. Er is naast brand- en inbraakveiligheid ook veel aandacht voor onder meer toegankelijkheid, sfeer, comfort, akoestiek en facilitaire aspecten.

Comfort en meer

‘De grootste wijziging in dit gebouw zijn de wijzigingen van de kamers,’ zegt Theo Versluis van KVMC. ‘Deze cellen krijgen een nieuwe indeling en kunnen in de nieuwe situatie in grootte zijn gewijzigd. Dat heeft gevolgen voor de infrastructuur van het gebouw. Installaties moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie. Verwarmen en koelen is onder meer gebaseerd op het aantal personen in een ruimte. Het veranderen van de cellen mag niet ten koste gaan van het comfort, maar ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de berekening. Nieuwe installaties waren vanwege de hoge kosten geen optie en dus moesten we slimme oplossingen bedenken om binnen de bestaande situatie toch te zorgen voor optimaal comfort. Wij hebben voor deze verbouwing onder meer het technische ontwerp gemaakt en het bestek geschreven.’

Pd + p architecten is verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp, studio Bouwhaven is verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking en project begeleiding.

Onze blogs