Oud kantoorpand wordt woongebouw in gemengde leefwijk 

Het transformeren van voormalige kantoorpanden tot woongebouwen is in trek. Vastgoedeigenaren kunnen zo hun leegstaande complexen weer laten renderen en het biedt een oplossing voor de woningnood in Nederland. Tegelijkertijd is het een zeer duurzame oplossing, omdat er geen nieuwbouw nodig is. Een mooi voorbeeld is het appartementencomplex The Switch in Nieuwegein, waarbij KVMC de bouwfysica voor haar rekening nam.

Rijnhuizen, Utrecht

The Switch is een hoogwaardig transformatieproject in de wijk Rijnhuizen, gelegen op ongeveer een kwartier van Utrecht. De oorspronkelijke kantorenwijk wordt ontwikkeld naar een gemengde leefwijk. Er blijven kantoren staan, maar de nadruk ligt op wonen en leven. In totaal verrijzen er 2500 woningen.

In het woongebouw The Switch van Plan Vastgoed, dat werd ontworpen door Klunder Architecten uit Rotterdam en dat wordt gebouwd door aannemersbedrijf Kwakkenbos, komen 59 appartementen.

J. de Vos consultancy

De ontwikkelaar, Plan Vastgoed, gaf de (her)ontwikkeling in handen van J. de Vos consultancy met wie KVMC in het verleden al vaker zeer succesvol samenwerkte. Ook nu werden wij weer gevraagd om advies uit te brengen over de bouwfysica van het gebouw. ,,The Switch heeft een ronde gevel waar de galerij aan vastzit en waar de slaapkamers van de appartementen ook aan grenzen. Omdat de gevel grenst aan een drukke weg met geluidsbelasting was het openen van ramen voor spuiventilatie geen optie’’, vertelt Patrick Steenbergen, adviseur bouwfysica & brandveiligheid bij KVMC, over de opdracht.

Hij onderzocht de mogelijkheden voor een gelijkwaardige oplossing: het gebouw voorzien van spuiventilatie, maar tegelijkertijd ook van voldoende geluidsisolatie. Steenbergen: ,,We hebben succesvol voorgesteld om te kiezen voor mechanische spuiventilatie. Een bijzondere oplossing, waarbij bewoners niet de ramen hoeven te openen, maar op een knop drukken om lucht naar binnen te laten.’’

Onze blogs